Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! SOS Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
653
A csatolt képen látható számolási feladatot ha valaki el tudná magyarázni nagyon megköszönném. Mivel egy betűt sem értek belőle csak ész nélkül másoltam a tábláról, szóval lehet hogy pár részt kihagytam vagy rosszul írtam le:(

A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nézzük sorba:

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

`color{fuchsia}"-50 % titráltsági fok:"`

10 `cm^3` 0,1 `(mol)/(dm^3)` sósavoldathoz adunk 5 `cm^3` 0,1 `(mol)/(dm^3)` NaOH oldatot:

Az oldat térfogata (mindegyik sűrűséget 1 `g/(cm^3)`-nek tekintjük) 15 `cm^3`

Amelyikből kevesebb van,az elfogy (a sav vagy a lúg). Ha még nincs 100% a titráltsági fok, akkor (a mi esetünkben) a savból fog maradni. Mennyi:

10 `cm^3` HCl-oldatban van `10/1000*0.1` = `10^(-3)` mol (írom mmolban) 1 mmol HCl

5 `cm^3` NaOH-oldatban van `5/1000*0,1` = 0.5 mmol NaOH

A 0.5 mmol NaOH reagál 0.5 mmol HCl-dal. A maradék (1-0.5=0.5 mmol)

15 `cm^3` oldatban van 0.5 mmol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/15*0.5`= 33,3 mmol = 0.033 mol HCl

Az oldat pH-ja: `color{blue}"pH=-lg(0.033) = 1,48"`



`color{fuchsia}"- 90 %-os titráltsági fok"`

10 `cm^3` HCl-oldat, van benne 1 mmol HCl

9 `cm^3` NaOH-oldat, van benne `9/1000*0,1` = 0,9 mmol NaOH

Összeöntés után

19 `cm^3` oldatban van (1-0.9)=0.1 mmol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/19*0.1` = 5,26 mmol = 0,00526 mol HCl

Az oldat pH-ja: `color{blue}"pH=-lg(0.00526) = 2,28"`



`color{fuchsia}"- 99%-os titráltság:"`

10 `cm^3` HCl-oldat, van benne 1 mmol HCl

9,9 `cm^3` NaOH-oldat, van benne `9.9/1000*0,1` = 0,99 mmol NaOH

Összeöntés után

19,9 `cm^3` oldatban van (1-0.99)=0.01 mmol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/19.9*0.01` = 0,5025 mmol = 0,0005025 mol HCl

Az oldat pH-ja: pH=-lg(0.0005025) = 3,30


`color{fuchsia}"- 99,9 %-os titráltság:"`


10 `cm^3` HCl-oldat, van benne 1 mmol HCl

9,99 `cm^3` NaOH-oldat, van benne `9.99/1000*0,1` = 0,999 mmol NaOH

Összeöntés után

19,99 `cm^3` oldatban van (1-0.999)=0.001 mmol HCl

1000 `cm^3` oldatban van `1000/19.99*0.001` = 0,05 mmol = `5*10^(-5)` mol HCl

Az oldat pH-ja: pH=-lg(`5*10^(-4)`) = 4,3


`color{fuchsia}"- 100 %-os titráltsági foknál:"`

Az összes sav elreagál az összes lúggal, a pH semleges (pH=7) (Csak a víz disszociációjából származó `H^+` van az oldatunkban)


`color{fuchsia}"- 101%-os titráltsági foknál:"`


10 `cm^3` HCl-oldat, van benne 1 mmol HCl

10,1 `cm^3` NaOH-oldat, van benne `10,1/1000*0,1` = 1,01 mmol NaOH

Összeöntés után

20,1 `cm^3` oldatban van (1,01-1)=0.01 mmol NaOH (A NaOH lett a több, mostmár az ő koncentrációjával kell számolni).

1000 `cm^3` oldatban van `1000/20.1*0.01` = 0,49 mmol = `4.97*10^(-4)` mol NaOH

Az oldat pH-ja:

pOH=-lg(`5*10^(-4)`) = 3,3

pH = 14-pOH = 10,7



`color{fuchsia}"- 200%-os titráltsági foknál:"`


10 `cm^3` HCl-oldat, van benne 1 mmol HCl

20 `cm^3` NaOH-oldat, van benne `20/1000*0,1` = 2 mmol NaOH

Összeöntés után

30 `cm^3` oldatban van (2-1)=1 mmol NaOH

1000 `cm^3` oldatban van `1000/30*1` = 33,3 mmol = 0,0333 mol NaOH

Az oldat pH-ja:

pOH=-lg(0,0333) = 1,48

pH = 14-pOH = `color{blue}"12,52"`
1