Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 13-as feladatban kérnék segítséget.

Főoldal » Középiskola » Fizika
463
13-as feladatban kérnék segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
13.
A két legfontosabb erő, amik a rendszerre hatnak:
`F_2=m_2·g` nehézségi erő
`F_1=µ·m_1·g` súrlódási erő

Ezeken kívül van még több erő is: `m_1`-re is hat nehézségi erő, és hat rá ugyanakkora nagyságú tarterő is. Ezek kiejtik egymást, nem érdekesek. Aztán a kötél két végén hat a testekre egy-egy azomos nagyságú valamekkora kötélerő. Ezek már fontos erők, de ha a két tömeget egy rendszerként kezeljük, nem kell velük számolnunk.

Szóval tekintsük úgy, mintha a két test össze lenne nőve. Akkor az együttes tömeg `m_1+m_2`. Ez a tömeg gyorsul:
`F_2-F_1=(m_1+m_2)·a`
`a=(F_2-F_1)/(m_1+m_2)`
Ezt ki tudnád számolni, de most nem kell. Csináljuk inkább energia-megmaradással:

Kezdetben helyzeti energiája van az `m_2` testnek, ami majd átalakul mozgásivá:
`E=m_2·g·h`
(`m_1`-nek is van helyzeti energiája, de az nem változik, mert nem kerül lejjebb az a test. Tehát azt nem kell néznünk.)
A végén a teljes rendszer (mindkét test) `v` sebességgel mozog:
`E=1/2·(m_1+m_2)·v^2`
Ebből ki tudod fejezni a sebességet.

b)
Amikor `m_2` leért a földre, `m_1` a csigától 3 m - 1,2 m távolságra van. Ez után már csak `m_1` mozog tovább `v` kezdeti sebességgel. A surlódás lassítja a mozgását.
Megint energiával a legegyszerűbb számolni:
Kezdeti mozgási energia:
`E_m=1/2·m_1·v^2`
(Az `m_2` test mozgási energiája már nem számít, az beleütközött a földbe.)
Ha `s` út megtétele után áll meg a test, akkor az `F_1` súrlódási erő `W=F_1·s` munkát végez. Ez a munka csökkenti a sebességét nullára, elfogyasztja amozgási energiáját:
`1/2·m_1·v^2=F_1·s`
Ebből kijön `s`. A kérdés viszont nem az, hanem `3m-"1,2"m-s`.
0