Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki sos !!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2065
Bontsd prímtényezők szorzatára a következő számokat!
a = 250; b = 125; c = 144; d = 2100; e = 5600
a) Határozd meg a következő legnagyobb közös osztók értékét!
(a; b); (b; c); (b; d); (a; b; c); (d; e); (a; d; e)
b) Írd fel a következő legkisebb közös többszörösöket prímtényezős alakban!
[a; b]; [b; c]; [b; d]; [a; b; c]; [d; e]; [a; d; e]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
?, Valakiii
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a=250=`2*5*5*5`

b=125= `5*5*5`

c=144= `2*2*2*2*3*3`

d=2100= `2*2*3*5*5*7`

e=5600= `2*2*2*2*2*5*5*7`

a,

(a;b)= `5*5*5`=125

(b;c)= 1

(b;d)= `5*5`=25

(a;b;c)= 1

(d;e) = `2*2*5*5*7`= 700

(a;d;e) = `2*5*5` = 50


b,

[a;b]= `2*5*5*5` = 250

[b;c]= `2*2*2*2*3*3*5*5*5` = 18000

[b;d]= `2*2*3*5*5*5*7` = 10500

[a;b;c] = `2*2*2*2*3*3*5*5*5` = 18000

[d;e] = `2*2*2*2*2*3*5*5*7` = 16800

[a;d;e] = `2*2*2*2*2*3*5*5*5*7` = 84000
0