Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2612
. Egy számtani sorozat első tagja –3, differenciája –17. Számítsa ki a sorozat
100-adik tagját! Számítását részletezze!
Nekem a 100. tag az -1332 lett, de -1686 a megoldás. Mit ronthattam el?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, érettségizem
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tehát a₁=-3, d=-17, majd használjuk az

an=a₁+(n-1)*d képletet, ahol n=100, mivel a 100. tag a kérdés:

a₁₀₀=a₁+(100-1)*d=-3+99*(-17)=-3-1683=-1686.

Ötletem sincs, hogy jöhetett ki az -1332.
0