Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2154
101 darab egymást követő páratlan szám összege 12827. Melyik e számok között a legkisebb és melyik a legnagyobb?


Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Számtani sorozatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Páratlan darab számod van (101), tehát úgy tudod kiszamolni az összegét, hogy a két szélről páronként összeadod a számokat. 50 ilyen pár lesz, melyek összege ugyanannyi és pont dupla annyi, mint a középső szám (az 51. Jelen esetben).

Ez szemléltetve:
1+2+3+4+5+6+7
(1+7)+(2+6)+(3+5)+4
8*3+4

Jelöljük x-szel a páronkénti összeget, ebből ugye 50 van.

50x+x/2=12827
101x=25654
x=254

Így páronként összeadva a számokat az összegük 254, a középső szám, az 51. ennek a fele 127.

Mivel csak páratlan számokat vannak a sorozatban, így 27 a legkisebb és 227 a legnagyobb.
0