Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány fordító dolgozik mindkét nyelven?

Főoldal » Középiskola » Matematika
4994
Egy fordítóiroda angol és német fordítást vállal. Az irodában 50 fordító dolgozik,
akiknek 70%-a angol nyelven, 50%-a német nyelven fordít.
Hány fordító dolgozik mindkét nyelven? Válaszát indokolja!
Nem értem, hogy hogy jött ki a megoldás.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, nemértem, érettségizem
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az ilyen típusú feladat megoldásában nagyon sokat segít egy halmazábra. Rajzoljunk két kört, az egyikbe az angolul fordítók, a másikba a németül fordítók kerülnek. A közös részbe (a halmazok metszetébe) a mindkét nyelven fordítók kerülnek.
Tudjuk, hogy összesen 50 fordító van, ezek 70%-a angolul fordít, ezért 50-nek a 70%-át kell kiszámolni: 50 · 70 :100 = 35. Ugyanígy a német fordítók: 50 · 50 :100 = 25. A mindkét nyelven fordítókat nem tudjuk, ismeretlen, ezért jelöljük x-szel. A 35 angolul fordító közül x németül is fordít, a maradék pedig csak angolul. A maradék 35 - x. Ugyanígy a csak németül fordítók száma: 25 - x. A halmazábra középső részébe kerül x. A bal oldali részben a csak angolul fordítók vannak, ide ezért 35 - x kerül, a jobb oldali részbe pedig 25 - x.
Ha összeadjuk a 3 halmazrészbe kerülő számokat, annak ki kell adnia az összes fordítót, azaz 50-et:
35 - x + x + 25 - x = 50
Ezt az egyenletet kell megoldani x-re. A megoldás: x = 10.
Módosítva: 9 éve
1

Kiszámoljuk a százalékokat:

Angol: 50*70/100=35
Német: 50*50/100=25

Összesen tehát 25+35=60 fordítót számoltunk. A többlet onnan adódik, hogy azokat így kétszer is megszámoltuk, akik mindkét nyelven fordítanak, tehát őket egyszer le kell vonnunk ebből az összegből; ha ők x-nyien vannak, akkor a

60-x=50 egyenletnek kell teljesülnie, erre x=10 adódik, tehát mindkét nyelven 10-en fordítanak. Ebből már az is kiszámolható, hogy 35-10=25-en fordítanak csak angolul, és 25-10=15-en csak németül. Mivel ők így már független csoportot alkotnak, ezért összesítve őket a teljes létszámot ki kell, hogy adják: 25+15+10=50, tehát jól számoltunk.
1