Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Mi a passzásztszél rendszer?

32
Mi a passzátszél rendszer?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Földrajz

Válaszok

1
Az Egyenlítő mentén alacsony, a 30. fok táján magas légnyomású terület öleli körül a Földet. A két öv között alakult ki a passzátszél-rendszer, amely az eltérítő erő következtében az északi félgömbön északkeleti, a déli félgömbön délkeleti irányból fúj a térítők felől az Egyenlítő felé. Egyenletes sebességű és erejű, iránya is alig változik. Az Egyenlítőnél a passzátszelek összeáramlanak és felszállnak, emiatt gyakori a szélcsend. A le- és felszálló ágak a Nap évi járásának megfelelően észak-déli irányban vándorolnak (a termikus egyenlítővel együtt), ez meghatározza az évszakokat is. A passzát szélrendszer éves vándorlása a trópusi övezetben alapvető hatással van a csapadék időbeli eloszlására a térségben, befolyásolva ezzel biológiai ciklusokat és felszínformáló folyamatokat is.

Ahogy a szélrendszer távolodik a trópusi esőerdőtől, egyre csökken a csapadékos időszak hossza és növekszik a száraz időszak időtartama.
0