Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! SOS Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
482
A 657-es feladatot kellene megoldani.
A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
629 B

`HNO_3` →`H^+` + `NO_3^-`

pH = `-lg[H^+]` = -lg(0,05) = 1,3


630 B

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

100 g oldatban van 1 g `HNO_3`

V= `m/rho` = `100/1` = 100 `cm^3`

1 `dm^3` oldatban van 10 g `HNO_3`, ami `10/63` = 0,159 mol

pH = `-lg[H^+]` = -lg(0,159) = 0,8



631 B

100 g oldatban van 65 g salétromsav

V=`m/rho` = `100/1.4` = 71,43 `cm^3`

71.43 `cm^3` oldatban van 65 g salétromsav, ami `65/63` = 1,03 mol

1 `cm^3` oldatban van `1/71.43*1.03` = 0,0144 mol

Ezt hígítjuk 1 `dm^3`-re

1 `dm^3` oldatban van 0.0144 mol salétromsav

pH = `-lg[H^+]` = -lg(0.0144) = 1.84


632 B

pH = 2 -> c=0.01 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van 0.01 mol salétromsav

3 `dm^3` oldatban van 0.03 mol salétromsav, ami `0.03*63`= 1,89 g

Az eredeti oldatunkban is 1.89 g salétromsav volt, ami 65%-os

100 g oldatban van 65 g salétromsav

hány g oldatban van 1.89 g salétromsav?

x= `1.89/65*100` = 2.91 g

V= `m/rho` = `2.91/1.4` = 2.08 `cm^3` oldatból indultunk ki.


633 B

`HCl` + `NaOH` = NaCl + `H_2O`

7.85 `cm^3` 0.098 `(mol)/(dm^3)`-es oldatban van `7.85/1000*0.098` = `7.693*10^(-4)` mol NaOH

Ez ugyanennyi mol HCl-val reagál, ami 10 `cm^3` oldatban van

100 `cm^3` oldatban van 7.693 mmol HCl

Ezt 10 `cm^3`-ből hígítottuk fel.

2000 `cm^3` oldatban van `2000/10*7.693*10^(-3)`= 1.5386 mol HCl

Ebből csinálunk 1-es pH-jú oldatot.


1 `dm^3` oldatban van 0.1 mol HCl (pH=1)

5 `dm^3` oldatban van 0.5 mol HCl

Az eredeti oldatunkból annyi mennyiségre van szükség, amennyiben 0.5 mol HCl van.

2000 `cm^3` oldatban van 1.583 mol HCl

hány `cm^3` oldatban van 0.5 mol HCl?

x= `0.5/1.583*2000` = 650 `cm^3`

Hogyan készítjük el? Fogunk egy 5 literes lombikot, öntünk bele 1-2 liter vizet. Fontos, hogy mindig vízbe öntjük a savat. Ezután a számított mennyiséget (650 `cm^3`-t) hozzáadjuk a vízhez, a lombikot jelretöltjük, összerázzuk.



634 B

Legyen az oldat 1 `dm^3` .

pH = 2 ; `[H^+]` = `10^(-pH)` = `10^(-2)` = 0.01 `(mol)/(dm^3)`

1 `dm^3` oldatban van 0.01 mol `H^+`

kétszeresére hígítjuk.

2 `dm^3` oldatban van 0.01 mol `H^+`

1 `dm^3` oldatban van 0.005 mol `H^+`

pH = `-lg[H^+]` = -lg(0,005) = 2,3
1