Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2280
1. Egy számtani szorozat első három tagjának összege -9, a harmadik, negyedik és ötödik tag összege pedig 39. Melyik ez a sorozat?

2. A 17től kezdve a pozitív egész számok sorában összeadtunk minden tizedik számot. Hány darab számot adtunk össze, ha a kapott összeg 1472?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Számtani sorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1` + (`a_1`+d)+(`a_1`+2d) = `3*a_1`+3d =-9

(`a_1`+2d)+(`a_1`+3d)+(`a_1`+4d)= `3*a_1` + 9d = 39

I. - II.:

6d = 48

d=8

`3*a_1` + `3*8` = -9

`a_1` = -11

2.

`a_1` = 17

d = 10

`S_n` = `(a_1+a_1+(n-1)*d)*n/2` = `(34+(n-1)*10)*n/2` = 1472

`10*n^2` + 24n - 2944 = 0

`n_1` = -18,4

`n_2`=16

A sorozat 16 elemű.
0