Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 12-es feladatban kérnék segítséget.

Főoldal » Középiskola » Fizika
407
12-es feladatban légyszi segítsetek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az, hogy a testek egymáshoz képest nem mozognak azt jelemnti, hogy mindhárom test azonos gyorsulással mozog. (Lehet, hogy a gyorsulás 0, de akkor mindhárom 0. Nem tudjuk mennyi, de egyforma.)

A dinamika alapegyenlete:
`F=(3m)·a`
`a=F/(3m)`

Az első rugóra `F_1` erő hat, a másodikra pedig `F_2`. A rugó valamennyire összenyomódik, aztán továbbadja azt az `F_1` vagy `F_2` erőt az előtte lévő testeknek illetve testnek, amik ettől ugyancsak `a` gyorsulással mozognak:
`F_1=(2m)·a=2m·F/(3m)`
`F_2=m·a=m·F/(3m)`

Vagyis `F_2` éppen harmada `F`-nek, tehát `F_2=18/3 N=6\ N`
`F_1` pedig kétharmada `F`-nek: `F_1=2/3·18\ N=9\ N`

Végül a rugók összenyomódását már egyszerű kiszámolni az `F_1=D·x_1` stb. képletből.
0