Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvények, sorozatok

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
559
Ezekben a feladatokban kérnék egy kis segítséget. El tudom kezdeni, de egy idő után elakadok.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sorozatok, határérték, függvények, értelmezésitartomány
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
2. feladat:
fog=log2(9-x2)
Mivel az eredeti függvény értelmezési tartománya x>0, ezért ebben az esetben 9-x2-nek kell nagyobbnak lenni, mint 0. Vagyis x2 < 9. Ebből az következik, hogy x<+3 és x>-3
Kicsit szakszerűbben: ÉT=[-3;3]

gof=9-log2 x
Ennek az esetében az értelmezési tartomány ugyan az lesz, mint a log2x esetében, mivel a logaritmus esetében x nem lehet 0, mert akkor a függvény nem lenne értelmezhető. Vagyis ÉT: [0; végtelen[
0