Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

LU felbontás mátrix

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1089
A feladat mátrix LU felbontása Gauss-eliminációval.
Van két megoldásom, egyik wolframról, másik youtuberól (link: https://www.youtube.com/watch?v=m3EojSAgIao )
Nem tudom eldönteni melyik a helyes, és miért.

Válaszokat köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mátrix, analízis, felbontás, Numerikus, gauss, LU, elimináció
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Természetesen mindkettő helyes, hiszen a mátrixok szorzata visszaadja az eredetit. Viszont az első képen nem sima LU, hanem PLU felbontás látható, azaz egy előbb permutáló mátrixszal sorcseréket végez (`\mathbf{PA}`), majd az így kapott mátrixot bontja fel (`\mathbf{PA}=\mathbf{LU}`), végül invertálja a permutációt (`\mathbf{A}=\mathbf{P}^\text{T}\mathbf{LU}`). Ez néha elengedhetetlen, ha különben nem létezik az LU felbontás, most viszont létezik, tehát nem lett volna szükség rá.

Úgy látszik, a Wolfram akkor is PLU-t csinál, ha nem muszáj: https://math.stackexchange.com/questions/2783393/why-wolframalpha-does-lu-decomposition-with-pivoting-even-when-it-isnt-needed
1