Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 9-es feladatban kérnék segítséget.

Főoldal » Középiskola » Fizika
469
9-es feladatban légyszi segítsetek.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A fonál elszakadása előtt ilyen erők hatnak: (Ezeket rajzold bele a rajzodba.)

`m_1`-re:
- Az `F_(r1)` rugóerő felfelé a lejtő irányában
- Az `m_1·g` nehézségi erő, bontsuk fel két komponensre:
--- a lejtőirányú komponens lefelé: `F_1=m_1*g*sinα=...` számold ki
--- a lejtőre merőleges komponens...
- A talaj nyomóereje... ez kiegyenlíti a merőleges komponenst, és mivel surlódás nincs, ez a kettő nem érdekes
Vagyis ami `m_1` esetén számít, az az `F_(r1)` valamint `F_1` erők.

`m_2`-re ható erők:
- Az `F_(r2)` rugóerő lefelé a lejtő irányában
- Az `m_2·g` nehézségi erő. Ennek is a két komponense közül csak a lejtőirányú `F_2` számít (a fentihez hasonlóan számold), a másikat kiegyenlíti a nyomóerő (most azt már fel se sorolom, de rajzold be azokat is)
- És hat még rá az `F_k` kötélerő felfelé a lejtő mentén.

Nyugalomban van a rendszer, ezért minden testre ható eredő erő nulla: (az erők azonos nagyságúak és ellentétes irányúak)
- `F_1=F_(r1)`
- `F_(r2)+F_2=F_k`
A rugó is nyugalomban van, ezért:
- `F_(r1)=F_(r2)`

Ebből mindegyik erőt ki tudod számolni, számold is ki.

Most jön a lényeg:
Amikor elszakad a fonál, akkor az `F_k` erő hirtelen megszűnik, de a többi nem! Vagyis az `m_1`-re ható eredő erő továbbra is nulla, ezért `m_1` nem kezd gyorsulni, a gyorsulása nulla. `m_2`-re viszont csak a lejtőn lefelé irányú erők hatnak (`F_(r2)+F_2`), ez gyorsítja `a` gyorsulással:
`F_(r2)+F_2=m_2·a`
Számold ki.
0