Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika Házi

30
A kérdésről csatoltak képet is. A segítséget előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

a) Rajzolnod kell egy függvényt, a függőleges tengelyen van a megtett út (km-ben), a vízszintesen az eltelt idő (h-ban). Ez még a könnyebb feladat.

b) a középsebességet, másnéven átlagsebességet úgy kapod meg, hogy elosztod az összes megtett utat az összes eltelt idővel.
Viszont itt szakaszonként kell nézni:

I. szakasz
20 km 9,6 h alatt
középsebesség: 20÷9.6=2,083 km/h

II. szakasz
20 és 40 km között, tehát a megtett út ezen a szakaszon 40-20=20 km
és 9,6 és 10 óra között, tehát az eltelt idő ezen a szakaszon 10-9,6=0,4 h
középsebesség: 20÷0,4=50 km/h

III. szakasz
40 és 60 km között, tehát a megtett út ezen a szakaszon 60-40=20 km
és 10 és 10,4 óra között, tehát az eltelt idő ezen a szakaszon 10,4-10=0,4 h
középsebesség: 20÷0,4=50 km/h

IV. szakasz
60 és 100 km között, tehát a megtett út ezen a szakaszon 100-60=40 km
és 10,4 és 11,8 óra között, tehát az eltelt idő ezen a szakaszon 11,8-10,4=1,4 h
középsebesség: 40 (km) ÷1,4 (h) =28,571 km/h körülbelül.

c) Ez a legegyszerűbb. Az összes utat összeadod és elosztod az összes idővel
középsebesség:
(20+20+20+40)÷(9,6+0,4+0,4+1,4) = 100÷11,8 = 8,4746 km/h körülbelül.

Remélem segítettem
0