Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2.Adjuk meg a megadott függvények Maclaurin sorát

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
456
Adjuk meg a megadott függvények Maclaurin sorát
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`e^x` sorát illik fejből tudni:

`e^x=sum_{n=0}^{oo} x^n/(n!)`

`x` helyére `-x`-et helyettesítve:

`e^-x=sum_{n=0}^{oo} (-x)^n/(n!)=sum_{n=0}^{oo} ((-1)^n)/(n!) x^n`

Végül beszorozva `x`-szel:

`xe^-x=sum_{n=0}^{oo} ((-1)^n)/(n!) x^(n+1)``=``x-x^2+x^3/2-x^4/6+cdots`
0