Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2. Állapítsuk meg, hogy konvergensek-e az alábbi komplex sorok!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
495
Állapítsuk meg, hogy konvergensek-e az alábbi komplex sorok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`(3n+i)/(2n^2-n^3i)``=``((3n+i)(2n^2+n^3i))/(4n^4+n^6)``=``(5n^3)/(4n^4+n^6)+i(3n^4+2n^2)/(4n^4+n^6)``=``5/(n^3+4n)+i(3n^2+2)/(n^4+4n^2)`

A komplex sor pontosan akkor konvergens, ha a valós és a képzetes része is az. A majoráns kritérium alapján:

`5/(n^3+4n) lt 5/n^3`

`(3n^2+2)/(n^4+4n^2) lt (3n^2)/n^4=3/n^2`

És `sum 1/n^3`, valamint `sum 1/n^2` is konvergens, tehát a komplex sor is az.
0