Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1.Írjuk fel a megadott sorok elő néhány tagját, majd állapítsuk meg az összegüket

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
586
Írjuk fel a megadott sorok elő néhány tagját, majd állapítsuk meg az összegüket
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`sum_{n=0}^{oo}(2^n+5^n)/(10^n)``=``sum_{n=0}^{oo}(2^n+5^n)/(2^n5^n)``=``sum_{n=0}^{oo}(1/5^n+1/2^n)``=``sum_{n=0}^{oo}1/5^n+sum_{n=0}^{oo}1/2^n`

Ez pedig két mértani sor összege, az egyiknek `1/5`, a másiknak `1/2` a kvóciense, az első tagja pedig mindkettőnek `0`. Tehát az összeg:

`1/(1-1/5)+1/(1-1/2)=13/4`
0