Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1172
Sokat segítettek az előző feladatban nyújtott segítségek, így most már majdnem végig vittem a feladatot. Az viszont nem lett meg, hogy mekkora térfogatú a füstgáz.

Egy normál körülmények között 0,8295g/dm³ sűrűségű metán-etán gáz elegyet 20%-os levegőfeleslegben égetünk el.
Mekkora a keletkező gázelegy V/V%-os összetétele a víz lecsapódása után?
Mekkora térfogatú a vízgőz lecsapódása után a gázelegy a kiindulási körülmények között mérve, ha 500,0dm³ metán-etán elegyből indulunk ki?

Ró=0,8925g/dm³
VM=22,41
M=0,8925·22,41=20g/mol
MCH4=16 g/mol
MC2H6=30 g/mol

20=16X₁+30-30X₁
X₁=71,43%
X₂=28,57%
Ezek a kiindulási elegy összetételei.

CH₄+2O₂=CO₂+2H₂O
C₂H₆+3,5O₂=2CO₂+3H₂O

20-os levegőfelesleg.
0,2 · 5,5 = 1,1
5,5+1,1=6,6dm³
6,6/21x79=24,82 N₂.

24,82 N₂
3 CO₂
1,1 O₂
Ez a három összesen 28,92.
Elosztottam őket 28,92 és megkaptam, hogy 85,82% N₂, 10,37% CO₂ és 3,80% O₂ a térfogatszázalék.
Kérdésem, hogy a füstgáz hogy jön ki. Próbáltam a táblázat alapján csinálni, de úgy nem ment.
Levezetem azt is, hogy hogyan csináltam.

2x71,43=142,86
3,5x28,57=99,96
Ez a kettő 242,82

1x71,43=71,43
2x28,57=57,14
Ez a kettő 128,57

Ahhoz hogy egyensúlyba hozzam őket mivel 500,0dm³ metán-etán elegyből indultunk ki az 500-t megszoroztam 0,21-el. 500x0,21=105 O₂ és 500-105 az 395 N₂.
Itt viszont ha kivonom a 105-ből a 242,82-t negatív érték jön ki.
Kicsit belegabalyodtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Csatoltam képet.
0

Az összetételig oké, a levegőt kell még kiszámolni, hogy teljes legyen a táblázat.

71.43 `cm^3` metánhoz `2*71.43` = 142,86 `cm^3` oxigén szükséges

28.57 `cm^3` etánhoz `3.5*28.57` = 99,995 `cm^3` oxigén szükséges.

Összesen 142,86+99,995=242,855 `cm^3` oxigén szükséges a teljes elégetéshez.

Most jön a 20 % levegőfelesleg, ami `242,855*1.2` = 291.426 `cm^3` oxigén és `291.426/21*79` = 1096,3 `cm^3` nitrogén.

Na most lehet a táblázatot kitölteni.


A végén már csak egy aránypár van, mi 100 `cm^3`-re számoltunk (a füstgáz az összes keletkező gáz mennyisége és a maradék oxigén, nitrogén is), 500 `dm^3`-re vonatkoztatva.


1

Egy kérdés még. Az oxigénfelesleg nálam úgy jött ki, hogy a reakcióegyenlet rendezése után 5,5 O2 lett az egyenletben. Vagyis az 5,5 O2-t megszoroztam 0,2-vel és így 1,1-et kaptam. Ebből dolgoztam tovább. Még mindig nem világos, hogy hogyan lesz 1,2.
0