Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek sos

Főoldal » Középiskola » Matematika
408
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
1. feladat:
- húzz ki annyi nullát, amennyit csak tudsz mindkettőből a tizedesjegy előtt
-> 0,00086÷0,21 és most egyesével alakítsd vissza (mert ugye 1÷6 = 0,1÷0,6 = 0,00001÷0,00006)
-> 0,0086÷2,1 -> 0,086÷21 -> 0,86÷210 -> 8,6÷2100 -> 86÷21000 ez a legegyszerűbb alak, ezt az osztást végezd el

2. feladat
a szorzás tagjai felcserélhetők, ezért ezt így is fel lehet írni:
1,6x2,5x10-5x107

1,6x2,5 az ugye 4, a hatványozás azonoságai alapján a másik kettő szorzata pedig:
10-5+7, ami 10 a másodikon, tehát ez 4x102, ami 4x100=400.

2. feladat 2. része:
ugyanez alapján 1,25x3,2=4 és 104x10-3 pedig egyenlő 104+-3, tehát ez 10 az elsőn, ami 10.
Tehát ez 4x10, azaz 40 :)

Ez az azonosság általánosan:
ax x ay = ax+y
Fontos, hogy ez csak akkor működik, ha mindkettő hatványalap ugyanaz a szám (ebben az esetben 10).

u. i. az x a szorzásjel csak nem találom a normális jelet a billentyűzetemben :)
0