Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szén-monoxid égetése levegőfeleslegben

Főoldal » Középiskola » Kémia
910
Szén-monoxidot 5%-os levegőfeleslegben égetünk el. Milyen a keletkező vízmentes füstgáz térfogat-százalékos összetétele?

Felírtam először a reakció egyenletet.

2CO+O2=2CO

Ebből következtettem, hogy 1dm³ CO-hoz kell 0,5dm³ O₂ amiből keletkezik 1dm³ CO₂.
Mivel 5%-os levegőfeleslegben égettük el ezért 5%=0,05.
0,5 dm³ O²-t szorzom a levegő felesleggel és így megkapom, hogy 0,025 a levegőfelesleg és így 1,0250 O₂-t használtam.
Ennek megfelelően 1,0250/21·100=4,9 levegőt kell felhasználnunk.
4,88-1,025=3,855 N₂-t tartalmaz.

3,855 N₂
0,5 CO₂
0,525₂

Nem tudom hol rontottam el. Ezelőtt csináltam egy hasonló feladatot és ott sikerült végigvinnem a számításokat jól.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A reagált oxigén csak fél `dm^3`, ehhez viszonyítsd az oxigénfelesleget.
0

2 CO + `O_2` = 2 `CO_2`

1 `dm^3` CO-hoz kell fél `dm^3` oxigén.

Keletkezik 1 `dm^3` `CO_2`.

az oxigénfelesleg 5%, akkor összesen 1.05*0.5= 0.525 `dm^3` oxigén lesz a kiindulási levegőben, ami 21%

A 79% az `79/21*0.525` = 1.975 `dm^3` nitrogén.

A maradék elegyben lesz 1.975 `dm^3` nitrogén, 0.025 `dm^3` oxigén és 1 `dm^3` `CO_2`. Ez összesen 1.975+0,025+1= 3 `dm^3`

100 `dm^3` elegyben lesz:

`100/3*1.975`= 65,83% `N_2`

`100/3*0,025` = 0,83% `O_2`

`100/3*1` = 33.34% `CO_2`
1