Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1492
Egy olyan propán-bután gázelegyet, melynek levegőre vonatkoztatott sűrűsége 1,621, harmincszoros térfogatú, azonos állapotú levegővel keverünk össze, és a szénhidrogéneket elégetjük. Milyen a keletkező füstgázok V/V%-os összetétele a víz lecsapódása után? Hány %-os levegőfelesleget alkalmaztunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_3H_8` + 5 `O_2` = 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` = 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

`M_(C_3H_8)` = 44 `g/(mol)`

`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `M_("lev.")*rho` = `29*1.621` = 47 `g/(mol)`

Legyen a kiindulási elegy 100 `cm^3`

`x*44` + `(100-x)*58` = `100*47`

x= 78,57 `cm^3` propán ; 100-x=21,43 `cm^3` bután

harmincszoros levegő az 3000 `cm^3`, amiben van `3000*0.21`= 630 `cm^3` oxigén és 3000-630= 2370 `cm^3` nitrogén.

Az ábrán megnézheted a folytatást.

Oxigénfelesleg:

maradt 97.855 `cm^3` oxigén, elfogyott (392.85+139,295=)532,145 `cm^3`, a felesleg: `97.855/532.145*100` = 18,39 %
0