Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
709
100,0 cm³ 40 V/V% metánt és 60 V/V% etánt tartalmazó gázelegyhez 2,000dm³ azonos állapotú levegőt kevertünk és a gázt elégettük. Hány százalék levegőfelesleget alkalmaztunk? Milyen a keletkező füstgázok térfogata a vízgőz lecsapódása és a kiindulási körülmények visszaállítása után? Milyen a keletkező gázelegy térfogat-százalékos összetétele (a vízgőz lecsapódása utána)? (M (levegő)=29 g/mol)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Van benne 100*0.4= 40 `cm^3` metán és 60 `cm^3` etán

`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_6` + 3.5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

2000 `cm^3` levegőben van `2000*0.21` = 420 `cm^3` oxigén

40 `cm^3` metánhoz 80 `cm^3` oxigén kell

60 `cm^3` etánhoz `60*3.5` = 210 `cm^3` oxigén kell

ez összesen 210+80=290 `cm^3` oxigén kell az égetéshez, nekünk van 420 `cm^3`

A felesleg 420-290= 130 `cm^3`, ez a 290 `cm^3`-nek a `130/290*100` = 44.82 % az oxigénfelesleg.


Nézzük miből mennyi van az égetés utáni elegyben:

- oxigén: 130 `cm^3`

- nitrogén: `2000*0.79` = 1580 `cm^3`

-széndioxid: a metán égetésekor keletkezik 40 `cm^3` `CO_2` és az etán égetésekor keletkezik `60*2`=120 `cm^3` `CO_2` , ez összesen 160 `cm^3`.

Az elegy teljes térfogata 130+1580+160=1870 `cm^3`.

1870 `cm^3` elegyben van 1580 `cm^3` `N_2`

100 `cm^3` elegyben van `100/1870*1580` = 84.49 % `N_2`

1870 `cm^3` elegyben van 130 `cm^3` `O_2`

100 `cm^3` elegyben van `100/1870*130` = 6.95 % `O_2`

A maradék (100-6,95-84,49=)8,56 % `CO_2`
1