Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 33-as feladatban kérnék segítséget

Főoldal » Középiskola » Fizika
529
33-as feladatban kérnék segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A gyorsulás függőleges komponense `a*sin\ α`
Mivel a test itt is gyorsulva mozog, a megtett út
`s\ =\ (a')/2*t^2`

`s\ = \ (a*sin\ α)/2*t^2` és ha `t\ =\ 3\ s`, akkor

`s\ =\ (0,2 m/s^2*sin(30°))/2*(3\ s)^2\ =(0,2\ m/s^2*1/2)/2*9\ s^2\ =\ 0,45\ m\ =color(red)(\ 45\ cm)`

b)
`F\ -\ F_s\ -\ F_k\ =\ m*a`
ahol `F` húzóerő `F_s` súrlódási erő, `F_k` a lejtő kényszer ereje
`F\ -\ μ*m*g*cos\ α\ -\ m*g*sin\ α=\ m*a`
`F\ =\ m*a\ +\ μ*m*g*cos\ α`
`F\ =\ 3\ kg*0,2\ m/s^2\ +\ 0,25*3\ kg*10\ m/s^2*cos(30°)\ +\ 3\ kg*10\ m/s^2*sin(30°)\ =\ color(red)(22,1\ N)`
Módosítva: 6 éve
0