Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 32-ea feladatban kérnék segítséget

Főoldal » Középiskola » Fizika
516
32-es feladatban kérnék segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A test addig nem csúszik, amíg a tapadási súrlódási erő nagyobb vagy akkora, mint a lejtő kényszerereje...
a lejtő kényszerereje: `m*g*sin\ α`
a tapadási súrlódási erő, pedig a nyomóerőnek a `μ_0`-szorosa
A nyomóerő megegyezik tartóerővel, amely `m*g*cos\ α`
Így
`m*g*sin\ α\ >\ μ_0*m*g*cos\ α`
`color(red)(tg\ α\ > μ_0)`
`α>16,6992°`

b)
`∑F=m*a`
`m*g*sin\ α\ -\ μ*m*g*cos\ α\ =\ m*a`
`a\ =\ g*(sin\ α\ -\ μ*cos)`
`a\ =\ 10\ m/s^2*(sin\ 16,6993°\ -\ 0,2*16,6993°)`
`color(red)(a\ =\ 0.9578)`
Módosítva: 6 éve
0