Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
874
1,0dm³ szén-monoxidhoz 3,0dm³ azonos állapotú levegőt keverünk, és a gázt elégetjük. Hány %-os feleslegben alkalmaztuk a levegőt? Milyen a keletkező, vízmentes füstgáz, a kiindulásival azonos körülmények között mért térfogata és térfogat-százalékos összetétele?

Felírtam az egyenletet :

2CO+O2=CO2

1 mol CO-hoz kell 0,5mol O2 amiből 2 mol CO lesz.

3dm³ levegőben van 3·0,71=2,13dm³ N₂
3·0,21=0,63dm³ O₂

0,63-0,5=0,13dm³ felesleges O₂.

0,13/0,5=0,26=26%-os a levegő felesleg.

2,13+0,63+2=4,76

2,13/4,76=0,44
0,63/4,76=0,13
2/4,76=0,42

Valamit elrontottam, de nem tudom mit...
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A nitrogénnél 0.71-gyel szoroztad (0.79 helyett).
0

Tanulmányozd a táblázatot. nagyon hasznos, később majd egyensúlyi folyamatok esetén is tudod használni.
0