Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
690
Kérdésem, hogy jó-e így.

30 V/V% etánt és 70 V/V% propánt tartalmazó gázelegyeket elégetnek éppen szükséges mennyiségű levegőben. Milyen a keletkező vízmentes gázelegy térfogat-százalékos összetétele?

Először felírtam a reakcióegyenletet :

3 C2H6 + 11,5 O2 = 6 CO2 + 9 H2O
7 C3H8 + 35 O2 = 21 CO2 + 28 H2O

bevitt elegy : 10 mol
bevitt oxigén és felhasznált oxigén : 45,5 mol
keletkezett elegy : 27 mol

A nitrogént úgy kapom meg, hogy: bevitt oxigén / 21(levegő) x 79 (nitrogén)
N=45,5/21x79=171,17mol

Égéstermék

k. CO2=27mol
k N2=171,17mol

A kettő összege együtt 198,17mol

27/198,17=0,13=13,6% CO2
171,17/198,17=0,86=86,4%., N2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Jó.
0