Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1010
A telített, nyílt láncú szénhidrogének n-edik és (n+2)-dik tagjának elegyét elpárologtatva a gőz levegőre vonatkoztatott sűrűsége: 3,000. Milyen vegyületek alkotják az elegyet és milyen V/V%-os összetételben (M (levegő)= 29 g/mol.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az elegy moláris tömege: `M_("lev")*rho`= 29*3 = 87 g/mol

A moláris tömegnek átlagának 87 körülinek kell lenni, továbbá tudjuk, hogy folyadékok (elegy elpárologtatásával). Ez C₅-C₁₉ közötti.

A pentán (C₅H₁₂) moláris tömege 72 g/mol, a hexáné 86 g/mol, a heptáné (C₇H₁₆) 100 g/mol. A két keresett szénhidrogén a pentán és a hexán.

Keverési egyenlet:

72x+100(100-x)=87·100

x=48.15 % pentán, 52.85% heptán.

Ki lehet még próbálni hexán és oktán (C₈H₁₈, M=114 g/mol) elegyre is, de oktánra kis érték jön ki.

86x + 114(100-x) = 8700

x=96.42 % hexán és 3.58% oktán.
1