Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
1885
Egy gázelegy metánt, szén-monoxidot és hidrogéngázt tartalmaz. A gázelegy levegőre vonatkoztatott sűrűsége 0,4039. Számítsuk ki a gázelegy n/n%-os, V/V%-os és m/m%-os összetételét, ha tudjuk, hogy a gázelegyben azonos a metán és a hidrogéngáz anyagmennyisége! ( A levegő átlagos moláris tömege 29g/mol. )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

`M_(CO)` = 28 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

Az elegy moláris tömege:

`M_("elegy")` = `M_("lev.")*rho_(rel)` = `29*0,4039` = 11.7131 `g/(mol)`

Legyen 100 mol az elegy

Van benne x mol metán, x mol hidrogén, 100-2x mol szénmonoxid.

A szokásos egyenlet:

`x*2` + `x*16` + `(100-2x)*28` = `100*11.7131`

x= 42,86 mol% metán, ugyanennyi hidrogén és (100-2*42.86=) 14.28 mol% szénmonoxid.

Ugyanez a térfogat%-os összetétel is.

Tömeg%:

1171.31 g elegyben van 2*42.86= 85,72 g hidrogén

100 g elegyben van `100/1171.31*85.72` = 7.32 tömeg% hidrogén


1171.31 g elegyben van `16*42.86` = 685,76 g metán

100 g elegyben van `100/1171.31*685.76` = 58.55 tömeg% metán

A többi (100-7.32-58,55=) 34,13 tömeg% szénmonoxid.
0