Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
1395
Egy gázelegy nitrogént, hidrogént és ammóniát tartalmaz. Az elegy sűrűsége standard körülmények között 0,540g/dm³. Az elegyben háromszor több hidrogénmolekula van, mint nitrogénmolekula. Számítsuk ki a gázelegy n/n%-os, V/V%-os, és m/m%-os összetételét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


Legyen 100 mol az elegy. Van benne x mol nitrogén, 3x mol hidrogén és (100-4x) mol ammónia.

A sűrűség-moláris tömeg összefüggést már az előzőekben írtam:

`M_("elegy")` = `(rho*R*T)/p` = `(0.54*8.314*298)/101325` = 0,0132 `(kg)/(mol)` = 13.2 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

Az összetételre vonatkozó egyenlet:

`2*3x` + `28*x` + `17*(100-4x)` = `13.2*100`

x= 11.18 % nitrogén

3x= 33.54 % hidrogén

100-4x = 55.28 % ammónia

Ezek mind a mol%-os, mind a térfogat%-os összetételek.

Tömeg%-ban

A teljes tömeg az egyenlet alapján 1320 g.

Ebben van 2*3*11.18 = 67,08 g hidrogén

11.18*28=313,04 g nitrogén

100 g-ra vonatkoztatva: `100/1320*67.08` = 5,08 tömeg% hidrogén,

`100/1320*313.04` = 23,72 tömeg% nitrogén,

és (100-(5,08+23,72)= 71,20 tömeg% ammónia.
1