Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.osztályos matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
485
Tudna valaki segíteni ezeket megoldani? 297-28x=-171-15x , 26x-51=23x+54 ,
-5x-4(x+24)=-141 , 28+29x=-46+30x ,
Köszönöm szépen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Rendezd egy oldalra az ismeretleneket és az ismerteket:

297-28x=-171-15x

mindkét oldalhoz adj hozzá 15x-et:

297-13x=-171

mindkét oldalból kivonunk 297-et:

-13x = -171-297 = -468

Osztjuk minkét oldalt -13-mal:

x= 36

Ellenőrzés! (visszahelyettesítjük az x=36-ot az eredeti egyenletbe).

b,

26x-51=23x+54 (+51)

26x=23x+105 (-23x)

3x= 105 (/3)

x= `105/3` = 35

c,

-5x-4(x+24)=-141

felbontjuk a zárójelet és összevonjuk az ismeretleneket:

-5x-4x-96 = -141

-9x-96 = -141 (+96)

-9x= -45 (/:-9)

x= 5

d,

28+29x=-46+30x (-29x)

28 = -46+x (+46)

74 = x

0

297-28x=-171-15x
-28x+15x=-171-297
- 13x=-468. /:13
X=36
0