Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1679
Egy propán-bután gázelegy sűrűsége standard körülmények között 2,000g/dm³. Mekkora térfogatú, azonos állapotú levegő szükséges a gázelegy 1,00dm³-ének tökéletes elégetéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az állapotegyenletből levezethető, hogy:

`rho` = `(p*M)/(R*T)`

`rho`= 2 `(kg)/m^3`

p= 101325 Pa

R = 8.314 `(Nm)/(molK)`

T= 298 K

M = `(rho*R*T)/p` = `(2*8.314*298)/101325` = 0.00489 `(kg)/(mol)` = 48,9 `g/(mol)`

Az elegy moláris tömege 48.9 `g/(mol)`

`C_3H_8` + 5 `O_2` = 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

`C_4H_10` + 6.5 `O_2` = 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

`M_(C_3H_8)` = 44 `g/(mol)`

`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

Legyen 1 mol a gázelegy (vagy írhatnék 1 `dm^3`-t is, az arányok ugyanazok). Ebben van x mol propán és (1-x) mol bután

`x*44` + `(1-x)*58` = 48,9

x= 0,65

0,65 mol propán elégetéséhez a reakcióegyenlet szerint `0,65*5` = 3,25 mol oxigén szükséges.

(1-0.65=) 0,35 mol bután elégetéséhez `0.35*6.5` = 2,275 mol oxigén szükséges.

A kettő együtt 3.25+2.275 = 5.525 mol

1 `dm^3` gázelegy elégetéséhez 5.525 `dm^3` oxigénre van szükség.
0