Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozzuk meg az ~r:I→R3 sima görbe feltüntetett részének ívhosszát!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
475
Határozzuk meg az ~r:I→R3 sima görbe feltüntetett részének ívhosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A görbe: `\mathbf{r} = [[1-5t],[2t-10],[2-t]]`

A deriváltja: `\dot\mathbf{r} = [[-5],[2],[-1]]`

A derivált hossza: `|\dot\mathbf{r}| = sqrt(25+4+1) = sqrt(30)`

Ezt kell integrálni az ívhosszhoz:

`S=int_0^10 sqrt(30) dt=10sqrt(30)`

Ellenőrzés: https://www.wolframalpha.com/input/?i=%5B1-5t%2C+2t-10%2C+2-t%5D%2C+0%3Ct%3C10+arc+length
0