Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Adjuk meg a megadott függvények Maclaurin sorát!

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
671
f(x)=x^3cos(x^2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A Maclaurin-sor a nulla középpontú Taylor-sor. A koszinusz sorfejtését érdemes fejből tudni (de `e^x` sorából és manuális deriválgatással is könnyű rájönni):

`cos x= sum_{n=0}^{oo} ((-1)^n)/((2n)!)x^(2n)`

Ebből `cos (x^2)` sorát megkapjuk, ha `x` helyére `x^2`-et helyettesítünk

`cos (x^2)= sum_{n=0}^{oo} ((-1)^n)/((2n)!)x^(4n)`

Végül pedig beszorzunk `x^3`-bel:

`x^3cos (x^2)= sum_{n=0}^{oo} ((-1)^n)/((2n)!)x^(4n+3)=x^3-x^7/2+x^11/24-x^15/720-cdots`

Ellenőrzés: https://www.wolframalpha.com/input/?i=x%5E3cos+%28x%5E2%29+series
0