Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elméleti mechanika (űrhajós)

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
563
Egy űrhajó r₀ sugarú körpályán kering a Föld körül. Sebessége 8%-al megnő.
a) Mekkora lesz az új pálya Föld távol pontja?
b) Írja le a pálya egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Gondolom, a gyorsítás pillanatszerű, tehát vehető úgy, hogy van egy pillanat, amikor a sebessége már `1.08v_0`, a távolsága viszont még `r_0`. Ekkor felírhatjuk az energia és a perdület megmaradását a gyorsítás utáni pillanat, valamint az apogeum között:

`1/2m(1.08v_0)^2-(gamma mM)/r_0=1/2mv_{ag}^2-(gamma mM)/r_{ag}`

`m*1.08v_0*r_0=m v_{ag} r_{ag}`

Egyszerűsítve az űrhajó tömegével:

`1/2(1.08v_0)^2-(gamma M)/r_0=1/2v_{ag}^2-(gamma M)/r_{ag}`

`1.08v_0 r_0=v_{ag} r_{ag}`

A második egyenletből fejezzük ki a földtávolbeli sebességet (`v_{ag}=(1.08v_0 r_0)/r_{ag}`) és helyettesítsük be az első egyenletbe:

`1/2(1.08v_0)^2-(gamma M)/r_0=1/2((1.08v_0 r_0)/r_{ag})^2-(gamma M)/r_{ag}`

`1.08^2/2 v_0^2-(gamma M)/r_0=1.08^2/2(v_0^2 r_0^2)/r_{ag}^2-(gamma M)/r_{ag}`

Azt is tudjuk, hogy a gyorsítás előtt körmozgást végzett, tehát a gravitációs erő szolgáltatta a centripetális erőt:

`(gamma m M)/r_0^2=(m v_0^2)/r_0`

Innen:

`v_0^2=(gamma M)/r_0`

Helyettesítsük be ezt is:

`1.08^2/2 (gamma M)/r_0-(gamma M)/r_0=1.08^2/2(gamma M r_0)/r_{ag}^2-(gamma M)/r_{ag}`

`1.08^2/2 1/r_0-1/r_0=1.08^2/2 r_0/r_{ag}^2-1/r_{ag}`

`1.08^2/2 -1=1.08^2/2 r_0^2/r_{ag}^2-r_0/r_{ag}`

`1.08^2/2 r_0^2/r_{ag}^2-r_0/r_{ag}+1-1.08^2/2 =0`

Másodfokú egyenletet kaptunk a távolságok arányára. Az `r_0=r_{ag}` eseten kívüli megoldás a megoldóképlet alapján:

`r_0/r_{ag}~~0.7147`

Vagyis `r_{ag}~~1.4r_0`, azaz az új földtávolpont kb. 40%-kal messzebb van az eredeti sugárnál.




Ami a pálya egyenletét illeti, itt van levezetve a lap alján, hogy mit kell csinálni:
http://arpad.elte.hu/~bene/elmfiz1/03/3b_eloadas.html

Eszerint az alábbi differenciálegyenletet kell megoldani:

`(d^2 xi)/(d varphi^2)+xi=(gamma M m^2)/(1.08 m v_0 r_0)^2`

ahol `xi=1/r`. Egyszerűsítsünk a tömeggel és használjuk ki megint, hogy `v_0^2=(gamma M)/r_0`:

`(d^2 xi)/(d varphi^2)+xi=1/(1.08^2 r_0)`

A megoldást keressük `xi(varphi)=A+Bcos varphi` alakban! Ekkor a diffegyenlet:

`xi''+xi=1/(1.08^2 r_0)`

`-B cos varphi+A+Bcos varphi=1/(1.08^2 r_0)`

Innen `A=1/(1.08^2 r_0)`. Ezen kívül annak a feltételnek is teljesülnie kell, hogy a kezdeti távolság `r_0`, tehát `xi(0)=1/r_0`:

`1/(1.08^2 r_0)+B cos 0 = 1/r_0`

`1/(1.08^2 r_0)+B = 1/r_0`

`B = 1/r_0 (1-1/(1.08^2))`

Tehát a megoldás:

`xi(varphi)=1/(1.08^2 r_0)+1/r_0 (1-1/(1.08^2)) cos varphi``=``(1/1.08^2+(1-1/1.08^2)cos varphi)/r_0``~~``(0.8573+0.1427cos varphi)/r_0`

Innen a pálya egyenlete:

`r(varphi)=1/(xi(varphi))~~r_0/(0.8573+0.1427cos varphi)`

A pálya tehát ellipszis, mellékeltem róla képet is `r_0=1` esetére.
Módosítva: 6 éve
0