Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elméleti mechanika (égi mechanika)

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
442
Egy üstökös a végtelenből v₀ sebességgel jön a naprendszerbe. Ha a Nap nem vonzaná, akkor b távra haladna el tőle. De mivel vonzza, milyen távra közelíti meg, mekkora itt a sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Legyen a tényleges távolság `r` és a tényleges sebesség `v`. Perdületmegmaradás:

`mv_0 b=mv r`

Energiamegmaradás:

`1/2 m v_0^2 = 1/2 m v^2-gamma (Mm)/r`

A tömeggel mindkét esetben egyszerűsíthetünk:

`v_0 b=v r`

`1/2 v_0^2 = 1/2 v^2-gamma M/r`

Ezt az egyenletrendszert kell megoldanunk. Kifejezve az első egyenletből a távolságot (`r=(v_0 b)/v`) és behelyettesítve a második egyenletbe:

`1/2 v_0^2 = 1/2 v^2-gamma (Mv)/(v_0 b)`

`1/2 v^2-(gamma M)/(v_0 b) v-1/2 v_0^2=0`

Ez másodfokú egyenlet `v`-re, a pozitív megoldás:

`v=(gamma M)/(v_0 b)+sqrt(((gamma M)/(v_0 b))^2+v_0^2)``=``(gamma M + sqrt(gamma^2 M^2+v_0^4b^2))/(v_0 b)`

Visszaszámolva a távolságot:

`r=(v_0^2 b^2)/(gamma M+sqrt(gamma^2 M^2+v_0^4 b^2))`
Módosítva: 6 éve
0