Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek-konvergens-e

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
585
Vizsgálja meg, hogy konvergens-e az alábbi sor, ha igen számítsa ki az összegét is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
`sum_(n=0)^∞ (9^n+7^n)/11^(n+1) = 1/11 sum_(n=0)^∞ (9^n+7^n)/11^n=1/11(sum_(n=0)^∞(9/11)^n+sum_(n=0)^∞(7/11)^n)`
Ezek pedig ismert végtelen mértani sorok... `|q| < 1` esetén konvergensek, `1/(1-q)` az összegük.
`=1/11(1/(2//11)+1/(4//11))=1/2+1/4=3/4`
Módosítva: 6 éve
0