Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Addíciós tételek alkalmazása

Főoldal » Középiskola » Matematika
888
Hasonló az előzőhöz:
Meg kell határozni a kifejezés értelmezési tartományát:
(cos 2α- 3*cos α)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Elnézést. lemaradt a négyzetgyök:
√(cos 2α-3*cos α)
0

Átalakítva a képletet azt kapjuk hogy gyök (-1cos alfa). Alfa értelmezési tartománya -90 től +90-ig terjed. ugyanis koszinusz 90től az érték már negatív, és negatív értéknek nincs gyöke. koszinusz -90 az 0 koszinusz -90 már negatív. Tehát az értelmezési tartomány alfa=[-90;+90]
0

√(cos 2α-3*cos α)

Az előttem szóló valamit nagyon benézett...

Az addíciós képletet kell használni: cos(2α)=cos²(α)-sin²(α), tehát ezt a kifejezést kapjuk:

 cos²(α)-sin²(α)-3cos(α) .

Azt is tudjuk, hogy tetszőleges α-ra sin²(α)+cos²(α)=1, ebből sin²(α)=1-cos²(α), tehát

 cos²(α)-(1-cos²(α))-3cos(α) = cos²(α)-1+cos²(α)-3cos(α) = 2cos²(α)-3cos(α)-1 , a jobb áttekinthetőség kedvéért legyen cos(α)=x, tehát

 2x²-3x-1 , tehát egy másodfokú függvényt kaptunk. Ezt a tanultak alapján teljes négyzetté alakítjuk:

2*(x²-(3/2)x)-1=2*((x-(3/4))²-9/16)-1=2*(x-(3/4))²-9/8-1=2*(x-(3/4))²-17/8, ha visszaírjuk x helyére a cos(α)-t, ezt a kifejezést kapjuk:

 2*(cos(α)-(3/4))²-17/8 , ez akkor értelmes, ha a gyökjel alatti rész nem negatív, tehát

2*(cos(α)-(3/4))²-17/8≥0, innentől viszont eléggé "ronda" a megoldás. Biztos, hogy ez volt az eredeti feladat? Nem írtál el semmit?
3