Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nyolcadikos fogalmak

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1312
A kémia tanárunk holnap témazárót irat úgy, hogy a következő fogalmakat nem tanultuk, de kéri:
Sav:
Savbázis reakció:
Oxidáció:
Redukció:
Redoxireakció:
Redukálószer:
Oxidálószer:

Példákkal együtt!
Köszönöm ha valaki tud segíteni!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
- Sav: A víznek (vagy más anyagnak) protont ad le.

Pl.: `HNO_3` + `H_2O` = `H_3O^+` + `NO_3^-`

- Sav-bázis reakció: Protonátmenettel járó reakció, az egyik komponens protont ad le (sav), a másik protont vesz fel (bázis).

Pl: `HNO_3` + NaOH = `NaNO_3` + `H_2O`

- Redoxireackió: Olyan kémiai folyamat, mely oxidációs-szám változásával megy végbe.

vagy: Az elektronátmenettel járó reakciók a redoxireakciók.

Pl: 2 `H_2` + `O_2` = 2 `H_2O`

- Oxidáció: A redoxifolyamatokban az oxidációs szám növekedése.

`H_2` = 2 `H^+` + 2 `e^-`

A fenti folyamatban a hidrogén oxidálódik. (A bal oldalon a hidrogén oxidációs száma 0, a jobb oldalon +1)

- Redukció: A redoxireakciókban az oxidációs szám csökkenése

`O_2` + 4 `e^-` = 2 `O^(2-)`

A fenti folyamatban az oxigén redukálódik (A bal oldalon az oxigén oxigén oxidációs száma 0, a jobb oldalon -2).

- rekulálószer: Az a reagáló partner, amelyik oxidálódik, a fenti egyenletben a hidrogén.

Redukálószerek: hidrogén, alkálifémek, alkáliföldfémek.

- oxidálószer: Az a reagáló partner, amelyik redukálódik, a fenti folyamatban az oxigén.

Oxidálószerek: oxigén, fluor, klór; vegyületek közül kénsav, salétromsav, hidrogénperoxid.
0