Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázok moláris térfogata

Főoldal » Középiskola » Kémia
1356
Melyik a nagyobb térfogatú; 1,0g metán vagy 1,0g azonos állapotú klórgáz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

`M_(Cl_2)` = 71 `g/(mol)`

Ha azonos állapotúak (most példánkban legyen standard körülmények), akkor 1 mol gáz térfogata 24.5 `dm^3`.

1 mol metán (16 g) térfogata 24.5 `dm^3`

1 g metán `1/16*24.5` = 1,53 `dm^3`


1 mol klórgáz (71 g) 24.5 `dm^3`

1 g klórgáz `1/71*24.5` = 0,345 `dm^3`

A metánnak nagyobb a térfogata.
0