Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 10 SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
452
Egy 20 cm élhosszúságú jégkocka felolvad egy akkora tálban, amibe pontosan belefér. Mennyit veszít a helyzeti energiájából?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A jég sűrűsége `0,9\ (kg)/(dm^3)`
térfogata `2^3\ dm^3\ =\ 8\ dm^3`
Így a jég tömege: `ρ*d^3\ =\ 0,9\ (kg)/(dm^3)*8\ dm^3\ =\ 7,2\ kg`
Helyzeti energiája a jégnek (tömegközéppontba képzelve az összes tömeget)
`E_h\ =\ m*g*d/2\ =7,2\ kg*10\ m/s^2*0,1\ m\ =7,2\ J`
A víz tömege megegyezik a jég tömegével.
És tudjuk, hogy
`ρ_(jég)*A*d\ =\ ρ_(víz)*A*h\ \ \ \ \ ⇒ \ \ \ \ \ h\ =\ (ρ_(jég)*d)/(ρ_(víz))\ =(0,9\ (kg)/m^3*2\ dm)/(1\ (kg)/m^3)\ =\ 1,8\ dm`
A tömegközéppont magassága: 0,09 m
A víz helyzeti energiája
`E_(víz)\ =\ m*g*h/2\ =\ 7,2\ kg*10\ m/s^2*0,09\ m\ =\ 6.48\ J`
`color(red)(ΔE)\ =\ E_(jég)-E_(víz)\ =7,2\ J-6,48\ J=color(red)(0,72\ J)`
1