Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály SOS

Főoldal » Középiskola » Kémia
574
A ch3cooh ph-ját kell kiszámolni, ha 0.001 mol/dm3 a kiindulási koncentrációja.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nos, ha tanultátok a gyenge savakat, akkor ismerős lesz a dolog.

A gyenge savak nem teljes mértékben disszociálnak, van még egy jellemzőjük, a disszociációs állandó. Ez ecetsav esetében `K_d` = `1.8*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

`CH_3COOH` + `H_2O` `Leftrightarrow` `CH_3COO^-` + `H_3O^+`

Kiindulás: 0.001 mol ecetsav.

Átalakul:mindből x

Egyensúlyban: ecetsav: 0.001-x; acetát: x; oxóniumion: x,

Az egyensúlyi állandó:

`K_d` = `([CH_3COO^-]*[H_3O^+])/([CH_3COOH])` = `x^2/(0.001-x)` = `1.8*10^(-5)` `(mol)/(dm^3)`

x-re meg kell oldani.

x= `1.255*10^(-4)` = `[H_3O^+]`

pH = -lg`[H_3O^+]` = 3.9
1