Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy mértani sorozat...?

Főoldal » Középiskola » Matematika
590
Egy mértani sorozat ötödik tagja -12, tizedik tagja 12. Mennyi az első húsz tag összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_5` = `a_1*q^4` = -12

`a_(10)` = `a_1*q^9` = 12

Osszuk el egymással a két egyenletet:

`q^5` = -1

q= -1

`a_1*q^4` = -12

`a_1` = -12

`S_(20)` = `a_1*(q^20-1)/(q-1)` = `-12*(1-1)/(-1-1)` = 0
0