Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
705
1./ 7 a 2x-1-ediken = 9 a 4x-2-ediken 2./ 3 x 16 az x-ediken = 2 x 9 a 2x-ediken. 3./ 9 x 2 az x-ediken szor 5 az x-ediken = 100 x 3 az x-ediken
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1.

`7^(2x-1)` = `9^(4x-2)` (=`9^(2*(2x-1))` = `81^(2x-1)` )

Ez akkor igaz, ha 2x-1=0; azaz x=`1/2`

2.

`3*16^x` = `2*9^(2x)`

`3*2^(4x)` = `2*3^(4x)`

`3/2` = `(3/2)^(4x)`

4x = 1

x=`1/4`


3.

`9*2^x*5^x` = `100*3^x`

`9/100` = `(3/10)^x`

x=2
0