Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek halmazok

913
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Mivel a halmazok nincsenek konkrétan definiálva, azaz nem tudjuk, hogy mi tartozik a halmazokba, amikről ezek a műveletek szólnak, ezért gondolom általánosan kell leírni. Minden feladatnál úgy veszem, hogy csak A és B halmazok vannak (plusz természetesen az alaphalmaz), és A-nak és B-nek van egy közös része.

Az első A\A az A különbség A halmaz. Azt jelenti, hogy az A halmazból kivonjuk az A halmaz elemeit, azaz önmagát. A végeredmény így üres halmaz.

A b) feladatban az A halmazból vonjuk ki az üres halmazt, azaz olyan, mintha semmi nem történne. Az eredmény az érintetlen, eredeti A halmaz.

A c)-ben az üres halmazból vonjuk ki az A elemeit. Nem vagyok benne biztos, hogy ez értelmes-e és ha igen, akkor mi a megoldása. Sejtem, hogy üres halmaz marad, de nem tudom biztosan. Lehetséges, hogy van rá valami szabály, amire már nem emlékszem.

A d)-ben az A unió (A komplementer) halmaz a kérdés, ami nem más, mint az A halmaz és az A komplementer (= minden, ami nem A) egyesítése, összeöntése. Az eredmény a teljes alaphalmaz, amiben értelmezve van az A és a többi, nem A halmaz.

Az e) az A metszet (A komplementer), tehát az A halmaz és az A-n kívül minden metszete. A komplementer jelentéséből adódóan ennek a végeredménye üres halmaz, mert A komplementere minden, ami nem A, ennek pedig értelemszerűen nincs közös része (azaz olyan, ami része A-nak és A komplementernek) A-val, hiszen pont ez a lényege a komplementernek.

Az f) az A különbség B halmaz és a B metszete, ami szintén üres, mert A-ból kivesszük azokat az elemeket, amik B-nek is elemei (ez lesz A különbség B), és így semmi nem marad, ami közös lenne A-ban és B-ben, hiszen pont ezt tettük "tönkre" a kivonással.

A g) feladat A metszet (B komplementer), tehát a metszete A-nak és mindennek, ami nem B. Ha csak ez a két halmaz van (az alaphalmazon kívül), és A metszi B-t, akkor ez is üres halmaz, mert A csak B-t metszi (és fordítva is igaz). Ha B-t kizárjuk a metszési lehetőségek közül, akkor semmi nem marad. Az alaphalmaz még esélyes lenne, azonban azt nem metszi, hanem annak eleme az A halmaz (ábrázolva látszik is, hogy nem közös részük van, hanem az A teljesen benne van a külső nagy téglalap alakú alaphalmazban).

A h) részben (A unió B) metszet (A komplementer). Az A unió B jelentése A és B elemei összeöntve, az A komplementer jelentése minden, ami nem A. Lerajzolva nekem ez úgy tűnik, mintha B\A lenne, azaz B halmaz az A halmaz elemei nélkül.

Az i)-ben (B komplementer különbség A komplementer) unió (A metszet B). A B komplementere minden, ami nem B, tehát az A-nak az a része, ami csak A metszet nélkül (mert a metszeten osztoznak) és alaphalmaz, az A komplementer minden, ami nem A, tehát csak B metszet nélkül (metszeten osztoznak) és alaphalmaz. Ezt ábrázolhatod két külön ábrán: felrajzolod az alaphalmaz téglalapját kétszer, mindkettőbe a két halmazt metszettel, az egyiken kiszínezed A komplementer részeit, a másikon B komplementer részeit. A B komplementeres ábráról (amelyikBŐL kivonunk) kiradírozod azokat a beszínezett részeket, amelyekET ki kell vonni, azaz amelyek be vannak színezve az A komplementer ábráján, így csak az A halmaz marad, metszet nélkül pontosabban, azaz A\(A metszet B). Ezt egyesítve A metszet B-vel (kiszínezve a metszetet a B komplementeres ábrán) kiadja a teljes A halmazt metszettel. Az eredmény A halmaz.

A j) feladatban A és B uniójának és A komplementer és B komplementer uniójának a közös részt keressük. Ezt megint lehet ábrázolni. Hogy ne kavarodjanak egybe a színek, vegyünk három ábrát, ami kezdetben három téglalap, bennük egy-egy A és B metszettel. Az elsőn színezzük be A unió B-t, azaz A-t és B-t is. A másodikon A komplementerét, a harmadikon B komplementerét. A két utolsó ábrán keressük azt a részt (A komplementer unió B komplementer), amelyik legalább az egyiken be van színezve. Ha összesítjük ezeket mondjuk egy negyedik ábrába, vagy rászínezünk az egyikre, akkor megkapjuk a teljes alaphalmazt a metszet nélkül, azaz U\(A metszet B).

Ennek keressük a közös részét A metszet B-vel, azaz a közös rész. Színekkel fogalmazva keressük azokat, amelyik részek be vannak színezve mindkét ábrán. Látszik, hogy ez az A metszet nélkül és B metszet nélkül, tehát az eredmény [ A\(A metszet B) ] unió [ B\(B metszet A) ]

A zárójelek, amiket használtam természetesen nem kellenek, csak azért írtam mindenhol, hogy egyértelmű legyen, hogy mi mivel van együtt.
0