Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
2075
Ez megfogott, kérnék segítséget!

Egy gépkocsi 2,8 m/s2 állandó gyorsulással indul, majd egyenletesen halad tovább, és az indulástól számítva 5 másodperc alatt 29,4 m messzire jut.
Határozd meg a gyorsítás időtartamát!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A gyorsulás jele a, tehát `a=2,8m/s²`
A képlet amit használunk az `v = a·t`
A megtett út képlete pedig ez, amit használni fogunk: `s₁ = 1/2 · a·t²`
Azt írja a feladat, hogy állandó sebességgel halad, és összesen 5 másodpercig megy, amit majd kivonunk az állandó sebesség idejéből.
`s₂ = v·(5-t)`
Most pedig összeadjuk a két megtett utat:
`s₂ = v·(5-t)` -> `1/2 · a·t² + a·t·(5-t) = 29,4`

Innen pedig már szerintem ki tudod számolni az időt.

Módosítva: 6 éve
0

Beillesztem bongolo válaszát ide.

a = 2,8 m/s²
Ha t ideig gyorsul, akkor a végén ez lesz a sebessége:
v = a·t
A gyorsulás közben megtett út pedig:
s₁ = 1/2 · a·t²
Ezután állandó sebességgel megy tovább. Összesen 5 másodpercig megy, amiből t volt a gyorsulás ideje, vagyis 5-t az állandó sebesség ideje. Ez alatt a megtett út:
s₂ = v·(5-t)
A két út összege ismert:
s₁+s₂ = 29,4
Ebből már kijön a t.
Az a t a fenti egyenletben. Pont az a kérdés. Ha megoldod az egyenletet, kijön.
Felírom az egyenletet is, hogy egyértelmű legyen: (s₁ meg s₂ meg v helyébe bemásolom fentről a képletüket)
1/2 · a·t² + a·t·(5-t) = 29,4
Szóval az volt az egészben a trükk, hogy úgy csináltunk, mintha tudnánk, hogy mennyi ideig gyorsult. Ez a t. Utána kiszámoltunk ezzel minden utat. Nem méterben jött ki persze, hanem a t függvényében, de ez nem baj. Ez a lépés zavart meg téged, úgy látom. Nem probléma, hogy most még nem tudjuk, hogy méterben az az út mennyi, erre kell rájönnöd, majd később kiderül.
Ezeknek az utaknak az öszege viszont ismert a feladat szövegéből, és ezért lehetett a szöveges feladatból egyenletet csinálni.
0