Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki ezeket meg tudná nekem oldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
436
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
a) `5t = 5000` kg
Mivel 16%, ezért el kell osztani 100-zal, és megszorozni 16-tal:
`5000*0.16` = 800kg cukor van 5 tonna cukorrépában.

X kg cukorrépában van 4.8t cukor.
`X*0.16 = 4.8` // osztunk 0.16-tal
`X = 30` tonnában

b) Ha a `65%` vasárnap volt kint, akkor szombaton a nézők `100-65=35` százaléka.
`190000/100*35=66500` néző volt szombaton.

d) Feltételezhetjük, hogy a munkás "X" forintot keres. Az x forintnak a `35%-a x*53/100=0,35x`, ez az összeg elvész az adóval, így `x-0,35*x=x*(1-0,35)=x*0,65=0,65x` forintja marad, ez megegyezik `162.500` forinttal:
`0,65x = 162.500:0,6`
`x=250.000`, tehát a munkás bruttó `250.000` ft-t keres.
Módosítva: 6 éve
0

c) A tűzifának felhasználtuk a 30%-át, 5,7 tonnát. Mennyi volt összesen?
Arányosságot írjunk fel.
30% aránylik 5,7 tonnához, mint 100% az x tonnához.
`30:5,7=100:x` ->`30x=100*5,7` -> `30x=570` -> `X=570/30 = 19` tonna
Módosítva: 6 éve
0

1.35.

25 felel meg 1 egésznek

2.5 felel meg `2.5/25` = 0.1 résznek (`1/10` része)

A százalékokat megkapod, ha a kapott eredményt szorzod 100-zal.

2.5 a 25-nek a `0.1*100` = 10 %-a.


5 felel meg az `5/25`= 0.2 résznek (vagy `2/10` = `1/5` része), ami `0.2*100`= 20 %


17.5 felel meg a `17.5/25*100` = 0.7 résznek (`7/10` része), ami `0.7*100` = 70 %-a


25 felel meg az egésznek, ami 100 %.
0