Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Avogadro törvénye

Főoldal » Középiskola » Kémia
514
Két egyenként 4,7dm³-es tartályban oxigén-, illetve nitrogéngáz van. Mindkét tartály -15°C-on 0,615 MPa nyomású. Hány db nitrogénmolekula van az egyik tartályban, ha a másik 8,1·10²³ oxigénmolekulát tartalmaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Mindkettőnek ugyanannyi a térfogata, hőmérséklete és nyomása, akkor ugyanannyi mol molekulát tartalmaz, tehát ugyanannyi darab molekulát is.

Egyébként leellenőrizhetjük, hogy tényleg annyi molekulát tartalmaz-e:

pV=nRT

n= `(pV)/(RT)` = `(615000*0.0047)/(8.314*258)` = 1.34 mol

1.34 mol gáz (akár nitrogén,akár oxigén) `1.34*6*10^(23)` = `8.1*10^(23)` darab molekulát tartalmaz.
Módosítva: 6 éve
0