Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sűrűség

Főoldal » Középiskola » Kémia
1418
Levezetem amit dolgoztam. Kérdésem, hogy jó lett-e. Előre is köszönöm!

I. Hány darab brómmolekula van 5,00cm^3, 3,12kg/dm^3 sűrűségű brómban? - II. 4,0cm^3 brómban vagy 4,0cm^3 higanyban van több molekula illetve atom (entitás)? (ρ(Br2)=3,12g/cm^3 ; ρ(Hg)=13,60g/cm^3.)

I.
V=5 cm^3
ρ=1,75 kg/dm3->1,75 g/cm3
M(Mg)=24,3 g/mol

m=Vxρ=5x1,75=8,75g

n=m/M=8,75/24,3=0,36mol

0,36x6x10^23=2,16x10^23

II.
V=4,0 cm^3
M(Br)=79,9 g/mol
ρ(Br2)=3,12 g/cm^3
M(Hg)=200,5 g/mol
ρ(Hg)=13,60 g/cm^3

m(Br)=Vxρ=4x3,12=12,48g
m(Hg)=Vxρ=4x13,60=54,4g

n(Br)=m/M=12,48/79,9=0,156 mol
n(Hg)=m/M=54,4/200,5=0,271 mol

0,271x6x10^23=1,626x10^23 atom és molekula van a higanyban.
0,156x6x10^23=0,936x10^23 atom van a brómban.

A higanyban van több molekula és entitás.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Ha a kérdés brómmolekuláról szól, akkor érdemes annak a moláris tömegével számolni. ;)
A brómmolekula kétatomos `Br_2`, `M_(Br_2)` = 160 `g/(mol)`
A sűrűsége 3,12 `g/(cm^3)`, a válaszban viszont már 1,75 `g/(cm^3)`

II. Szintén kétatomos a bróm.
0

·Véletlen egy másik feladatot írtam be, nem figyeltem. Viszont így akkor:
I.

m=5·3,12=15,6g
n=m/M=15,6/180=0,086
0,086·6·1023=2,16·1023db

II.

n(Br2)=m/M=12,48/180=0,07
0,07·6·1023=0,416·1023

Akkor ezeket javítottam! Köszönöm a segítséget.
0


I. Hány darab brómmolekula van 5,00 `cm^3`, 3,12 `(kg)/(dm^3)` sűrűségű brómban? -

`M_(Br_2)` = 160 `g/(mol)`

m=`rho*V` = 5 `cm^3` * 3.12 `g/(cm^3)` = 15,6 g

`n_(Br_2)` = `m/M` = `15.6/160` = 0,0975 mol

1 mol brómban `6*10^(23)` darab molekula van

0,0975 mol brómban `0.0975*2*6*10^(23)` = `5.85*10^(22)` darab brómmolekula van.



II. 4,0 `cm^3` brómban vagy 4,0 `cm^3` higanyban van több molekula illetve atom (entitás)? (`rho_(Br2)` = 3,12 `g/(cm^3)` ; `rho_(Hg)`= 13,60 `g/(cm^3)`.)

`m_(Br_2)` = `rho_(Br_2)*V_(Br_2)` = `4*3.12` = 12,48 g

`m_(Hg)` = `rho_(Hg)*V_(Hg)` = `4*13.6` = 54,4 g

`M_(Br_2)` = 160 `g/(mol)`

`M_(Hg)` = 200,6 `g/(mol)`

`n_(Br_2)` = `m_(Br_2)/M_(Br_2)` = `12.48/160` = 0,078 mol

`n_(Hg)` = `m_(Hg)/M_(Hg)` = `54.4/200.6` = 0.271 mol

A brómmolekulák száma: `0.078*6*10^(23)` = `4.68*10^(22)` darab

A brómatomok száma: `2*4.68*10^(22)` = `9.36*10^(22)`

A higanyatomok és higanymolekulák száma ugyanannyi: `0.271*6*10^(23)` = `1.626*10^(23)`

Mindkét esetben a higany a több.
0