Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromosságtan

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
534
Két, egyenként 100cm² területű fémlemez áll egymással szemben, egymástól 1cm távolságra. A lemezeket 200 V-os feszültségforrásra kapcsoljuk és állandóan rajta tartjuk. Ezután az egyik lemeztől 0,4 cm távolságra egy 0,1 cm vastagságú fémlemezt csúsztatunk a fegyverzetek közé, azokkal párhuzamos helyzetben. Mennyivel változik a rendszer elektromos energiája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`E=1/2·C·U^2`
A kondenzátor kapacitása `C=ε·A/d`, `A=100\ cm^2, d=1\ cm`

A második esetben két sorbakapcsolt kondenzátorunk lesz, amiknél `d_1="0,4"\ cm, d_2="0,5"\ cm`. Ha akarod, számold ki a kapacitásukat, de nem is kell vele szórakozni, ugyanis egy ilyen soros elrendezés pont olyan a töltések szempontjából, mintha egyetlen egy eredő kondenzátor lenne, aminek a közepén a fémlemez vastagságát 0,1 cm-ről nullára csökkentenénk, és aztán kivennénk középről. Vagyis az eredő kapacitás megegyezik egy `d_1+d_2` vastagságú kondenzátoréval.

Tehát az első esetben az energia:
`E_1=1/2·(ε·A)/d·U^2`
A másodikban:
`E_2=1/2·(ε·A)/(d_1+d_2)·U^2`

Hányszorosára változik az energia:
`E_2/E_1=(1/2·(ε·A)/(d_1+d_2)·U^2)/(1/2·(ε·A)/d·U^2)=d/(d_1+d_2)=1/"0,9"`

Tehát 11,11%-kal nő az energia.

Ha nem ez a kérdés, hanem joule-ban kell a növekményt számolni, akkor számolgassad végιg... (persze normális mértékegységekre kell mindent átváltani először)
0