Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan történik az alábbi egyszerűsítés a komplex számnál?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
390
Ehhez a feladathoz kapcsolódóan lenne még egy kérdésem ,amit nem muszáj megválaszolni. Tekintve a feladat érthetetlenségét..

Arra lennék kíváncsi tehát ,hogy milyen síkbeli transzformációknak felel meg a függvény és miért? (a megoldás összeadás, reciprok és szorzás de nem értem ,hogy pontosan miért)

Mindenesetre elsődlegesen az egyszerűsítésre lennék kíváncsi. A válaszokat előre is köszönöm!

A bekarikázott tagot egyszerűsítettük.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez most nagyon perverznek fog hatni... De ez egy szimpla egyszerűsítés, ahogy én látom. Legalábbis felül van három komplex szám(ugye z, mint az ismeretlened, -0,5+i, illetve 0,5+i) Most az, hogy komplex számokról van szó, jelen esetben lényegtelen) valamint alatta megtalálható a z-0,5+i. Mivel a törtek összeadásakor a számlálót összeadjuk, a nevező változatlan marad, ezért felírhatjuk úgy is az egészet, hogy:

z-0,5+i+0,5+i/z-0,5+i=z-0,5+i/z-0,5+i+0,5+i/z-0,5+i=1+0,5+i/z-0,5+i

Attól függetlenül, hogy komplex számokról beszélünk, az a-b/a-b továbbra is 1 lesz

Racionális számokkal kifejezve ezt:
6-3+2/6-3 =6-3/6-3+2/6-3=3/3+2/3=1+2/3
Módosítva: 6 éve
0